Talíř plný smrti

Jíst luštěniny je zdravé. To slýcháme od malička. Pro některé lidi však konzumace jistých druhů luštěnin může znamenat smrtelné nebezpečí. Nepatříš náhodou mezi ně a co je potřeba v takovém případě pečlivě hlídat na talíři?

18. 9. 2012 Víte, že...

Bez popisku

Příčinou netolerance luštěnin je genetická choroba popsaná už ve středověku, která se nazývá favizmus. Tuto nemoc, která v nejzávažnějších případech končí smrtí, způsobuje druh bobu Vicia Faba. V české kuchyni se tento druh bobu používá zřídka.

Boby Vicia faba obsahují látku zvanou vicin, kterou nelze odstranit ani varem. Tato látka blokuje enzym, který zpracovává glukózu, hlavně v červených krvinkách. Pro jedince, kteří mají v důsledku favizmu tohoto enzymu málo, může mít jeho zablokování vicinem smrtelné následky. Červené krvinky přestanou plnit svou funkci, začnou praskat a nemocný utrpí těžký šok.

Jak jistě víš, funkcí červených krvinek je přenášet kyslík. Krevní barvivo hemoglobin, které se tohoto procesu účastní, obsahuje atom železa. Pokud chceme, aby byly krvinky funkční, je nutné, aby bylo železo v oxidačním čísle dva.

Lidem trpícím favizmem ale nestačí obezřetnost jen u talíře. Podobnou látku, která
by jim mohla zablokovat enzym, obsahují i některé léky.

Zdroje:

  1. Mikeš, Vladimír: Proč se klepou řízky: Chemie v kuchyni. 1. vyd. Praha: Dokořán, 2008. ISBN 978-80-7363-143-7.
  2. Envato elements. Fresh raw broad beans in pods top view. Dostupné z: https://elements.envato.com/fresh-raw-broad-beans-in-pods-top-view-7RA9HFK
  3. obrázek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Vicia_faba1.jpg
Bez popisku

Obr. 1: Bob obecný


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info