Nezničitelné plasty
Štve tě, že běžné plasty toho moc nevydrží a jejich oprava vteřinovým lepidlem je jen krátkodobým řešením? Pak tě nový objev určitě potěší.
Češi, jak je ve světě známo, jsou národem pivařů. Průměrný Čech vypije 160 l piva ročně. Povězme si tedy něco o historii a výrobě piva.
Pivo bylo náhodně objeveno už v 7. tisíciletí př. n. l. v Mezopotánii, kde vznikalo především jako nechtěný produkt při špatném skladování obilí a nebyl do něj přidáván chmel. V České republice je v dnešní době nejvíce piva produkováno velkými pivovary, které v převážné většině vznikly v druhé polovině 19. století.
Mezi základní suroviny k výrobě piva patří pitná voda, slad, chmel (do piva přidávaný ve formě chmelových granulí) a kvasinky (Saccharomyces cerevisiae). A jak na to? Vaření piva začíná tzv. vystíráním, což je smíchání sladového šrotu s vodou. Vzniklá směs se 4 hodiny vaří (rmutuje) na rmutovystírací pánvi. Výsledkem je sladina, kterou je nutné oddělit od mláta, což jsou nerozpustné součásti sladu. Po scezení probíhá chmelovar, vaření sladiny s chmelem. Výsledkem je mladina. Ze vzniklé mladiny je nutné odstranit přebytečnou vodu, zchladit ji na zákvasnou teplotu 9 °C a provzdušnit. Po přidání kvasinek začíná proces hlavního kvašení, které probíhá 8 dní v cylindricko-kónických tancích při maximální teplotě 11 °C. Výroba piva pokračuje v ležáckých sklepech. Mladé pivo zchlazené na teplotu 4 °C je čerpáno do ležáckých tanků, kde zraje 20-60 dní podle druhu piva. Po dozrání se pivo filtruje a dále stáčí do sudů a lahví.
Zdroje: