Dokonalé vejce!

Polští vědci vyvinuli zázračné vejce. Že by sis dal omeletu? Nech si zajít chuť. Tohle vejce totiž slouží k výrobě léčebných přípravků.

14. 5. 2013 Víte, že...

Bez popisku

Česká slepice snáší obyčejná vejce, která jsou nezbytnou surovinou pro výrobu pečiva i různých druhů pokrmů. Ale co dokáže slepice z Polska? Umí zázraky? Vědci z polské univerzity upravili slepicím jídelníček a naučili je tak snášet „zázračná vejce“, která mají využití v medicínských oborech.

Vědci z Vratislavské univerzity chovají slepice, které snáší vejce bohaté na bio-aktivní látky, omega-3 mastné kyseliny, fosfolipidy, imunoglobuliny, organické sloučeniny železa a selenu, cystein, lysozym, vitamíny a další prospěšné látky. Vědecká práce se zaměřuje především na výrobu nové generace vaječných surovin určených pro aplikaci v biomedicínském výzkumu, v prevenci a léčbě civilizačních chorob. Zaměřují se především na enzymatické a chemické vlastnosti vajec.

Z takto obohacených vajec se vyrábí léčebné preparáty, které se používají například na léčbu vysokého tlaku, sklerózy, demence, nervového systému, závažných srdečních a mozkových onemocnění (např. Alzheimerova choroba). Dále se používají také při onemocněních oběhové soustavy (arterioskleróza) nebo osteoporóze. Z vajec se také vyrábí doplňky stravy bohaté na fosfolipidy, bílkoviny a peptidy.

Všechny preparáty ve velké míře působí proti vzniku civilizačních chorob. Další část projektu se nadále bude zajímat o studium a aplikace při výrobě léčiv proti rakovině, paradentóze, kožních nemocí či použití v kosmetice.

Veškeré preparáty byly testovány na vratislavské lékařské univerzitě. V současné době probíhá jejich první výroba na speciálních linkách technologického parku ve Vratislavi. Dočkáme se tedy i my jednou zázračných vajec?

Zdroje:

  1. http://www.novinky.cz/veda-skoly/299976-vedci-zdokonalili-slepici-vejce.html
  2. http://www.ovocura.up.wroc.pl/ 
  3. Envato elements. Fresh eggs. Dostupné z: https://elements.envato.com/fresh-eggs-NMBDT2H

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info