WebchemieWebchemie
  • Home
  • Novinky
  • Kalendář
  • Články
    • Novinky z chemie
    • Věděli jste, že ...
    • Chemie jasně
    • Chemsurfing
    • Projekty
    • Archív článků
  • Kontakty

Home

Polysacharidy

Polysacharidy jsou nejsložitější skupinou sacharidů. Jsou tvořeny deseti a více monosacharidy, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Takže se jedná o veliké a různě zkroucené molekuly. Podíváme-li se ale na jejich strukturu podrobněji, zjistíme, že je možné je nějak klasifikovat. Pokud se polysacharid skládá z jednoho typu monosacharidu, nazýváme ho homopolysacharid. Jestliže polysacharid obsahuje různé monosacharidy, jedná se o heteropolysacharid.

Ludmila Liptáková, Jana Pučová 29. září 2020 29. prosinec 2015
Číst dál: Polysacharidy

Oligosacharidy

Oligosacharidy jsou spolu s monosacharidy další skupinou sacharidů, kterou můžeme označit obecně jako cukry. Jedná se o látky, které se skládají ze dvou až deseti monosacharidů spojených glykosidickou vazbou. Často podléhají procesu, který nazýváme hydrolýza. Za účasti vody se rozštěpí na jednotlivé monosacharidy, ze kterých se skládají. Hydrolýza může proběhnout díky kyselinám nebo zásadám, ale také díky enzymům. Právě enzymy rozkládají oligosacharidy na monosacharidy v našem těle při trávení. Oligosacharidy zobrazujeme vždy pomocí Haworthových vzorců, kde je vidět také glykosidická vazba.

Ludmila Liptáková, Jana Pučová 29. září 2020 1. prosinec 2015
Číst dál: Oligosacharidy

Monosacharidy

Sacharidy jsou důležitou skupinou přírodních látek. Můžeme je rozdělit do tří velkých skupin. V tomto článku si představíme první skupinu sacharidů, kterou nazýváme monosacharidy. Ty se spolu s druhou skupinou (oligosacharidy) označují cukry. Takže už víme, že sacharidy a cukry není úplně to stejné.

Ludmila Liptáková, Jana Pučová 29. září 2020 3. listopad 2015
Číst dál: Monosacharidy

Proteiny

Bílkoviny, odborně proteiny, jsou pro život nezbytné látky. Jedná se o obrovské molekuly složené ze sta a více aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou spojeny do řetězce pomocí tzv. peptidické vazby, což je vazba mezi uhlíkem karboxylové skupiny jedné aminokyseliny a dusíkem aminoskupiny druhé aminokyseliny. Tuto vazbu si můžeš prohlédnout na obrázku.

files/Clanky/Images/CHJ_16_nahled02.png
Obr. 1 Peptidická vazba

Ludmila Liptáková, Jana Pučová 15. září 2020 6. říjen 2015
Číst dál: Proteiny

Strana 2 z 8

  • Začátek
  • Předchozí
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Následující
  • Konec
Facebook
Vytvořeno: 2010 - 2019
  • Home
  • Novinky
  • Kalendář
  • Články
  • Kontakty