Zázračný materiál 21. století
Nobelova cena se dá získat jen s pomocí lepící pásky, tužky a křemíkové destičky. Nevěříte?
Oligosacharidy jsou spolu s monosacharidy další skupinou sacharidů, kterou můžeme označit obecně jako cukry. Jedná se o látky, které se skládají ze dvou až deseti monosacharidů spojených glykosidickou vazbou.
Často podléhají procesu, který nazýváme hydrolýza. Za účasti vody se rozštěpí na jednotlivé monosacharidy, ze kterých se skládají. Hydrolýza může proběhnout díky kyselinám nebo zásadám, ale také díky enzymům. Právě enzymy rozkládají oligosacharidy na monosacharidy v našem těle při trávení. Oligosacharidy zobrazujeme vždy pomocí Haworthových vzorců, kde je vidět také glykosidická vazba.
Nejznámější skupinou oligosacharidů jsou disacharidy. Jak už jejich název napovídá, skládají se ze dvou monosacharidů spojených glykosidickou vazbou.
Obr. 1: Vzorec maltózy
Obr. 2: Vzorec laktózy
Obr. 3: Vzorec sacharózy
Obr. 4: Cukrová řepa
A co se v takovém cukrovaru vlastně děje? Od konce září do listopadu je nutné zralou cukrovou řepu sklidit z pole a dopravit do cukrovaru. Prvním krokem je řepu oprat a očistit od kamínků a hlíny z pole. Tento proces probíhá v obrovských pračkách. Čistá řepa se naseká na tzv. řízky, což jsou úzké proužky, které připomínají bramborové hranolky. Takto upravená řepa se luhuje pomocí teplé vody. Sacharóza přechází z řízků do vody, takže výsledkem je sladká voda nazývaná difuzní šťáva. Je v ní asi 16% sacharózy. Co se děje s řízky? Vysuší se a používají se jako krmivo pro hospodářská zvířata.
V difuzní šťávě jsou kromě sacharózy ještě další látky, které je potřeba dostat pryč. Proto probíhá čištění. Difuzní šťáva se čistí přidáním roztoku hydroxidu vápenatého, se kterým se nečistoty sráží. Protože tato sraženina je špatně filtrovatelná, vhání se do směsi ještě oxid uhličitý a vzniká sraženina uhličitan vápenatý. Ta se již lehko odstraní filtrací. Vzniká tzv. lehká šťáva.
Lehká šťáva se odpařuje na odparce, kde se odpařuje voda a vzniká tzv. těžká šťáva, která již obsahuje mnohem větší procento sacharózy. Těžká šťáva poté krystalizuje na bílou sacharózu. Zbytek, který nevykrystalizuje, má hnědou barvu a nazývá se melasa. Ta je stále ještě dost sladká a prodává se jako surovina pro lihovary nebo jako součást krmiv pro hospodářská zvířata.
Obr. 5: Hotový kostkový cukr