Velká chemická laboratoř
Hledáte vhodný dárek pro mladé chemiky? Co takhle vyzkoušet Velkou chemickou laboratoř, která nabízí 153 pokusů?
Sada Kuchyňská věda nabízí 6 pokusů, které lze provést i doma za pomoci běžně dostupných materiálů. Vyzkoušíme si odstartovat raketu, vytvoříme chrlící sopku, napíšeme supertajnou zprávu, vyrobíme si sladké lízátko a další. Stojí však za to si tuto sadu kupovat nebo si vystačíte s vlastními materiály?
Pokusy ze sady Kuchyňská věda jsou jednoduché a efektní. Můžeme si je vyzkoušet doma s menšími dětmi. Pokud jsou v rámci pokusu použity chemikálie s nebezpečnými vlastnostmi splňujícími normu ČSN EN 71- 4 Bezpečnost hraček nebo běžně prodejné, je při provádění pokusu doma třeba pečlivý dozor dospělé osoby (rodiče). Dále je možné je využít pro mladší žáky na prvním stupni ZŠ, nebo jako jednoduché pokusy do hodiny pro žáky druhého stupně ZŠ.
Na všechny pokusy si vystačíte s běžně dostupnými materiály, proto se převážná většina z těchto pokusů dá provést i bez zakoupení této sady. V článku uvádím odkazy na webové stránky, kde najdete jejich alternativní provedení. Pokud si však sadu Kuchyňská věda rozhodneme zakoupit (350–390 Kč / leden 2021), určitě oceníme vytištěné postupy, u kterých jsou také vysvětleny principy pokusů a uvedeny další zajímavosti.
Sada obsahuje: 1x raketku; 1x malý odměrný válec; 1x malou lžičku; 1x umělohmotný model sopky; 1x štětec; 2x špejle; 1x drát; 2x zinkové plátky; 1x LCD hodinky; 8x záznamové formuláře na otisky prstů; 8x formuláře na tajné záznamy; 1x kuchyňskou špiónskou podložku na vyvolávání otisků prstů; 1x lepicí pásku.
Obr. 1: Ukázka obsahu sady Kuchyňská věda
Potřebný materiál z kuchyně: ocet, jedlá soda (prášek do pečiva), potravinářské barvivo, prostředek na mytí nádobí, cukr, kukuřičný škrob, rybízový (grepový) džus, citrón, lžička, odměrka, vidličky, klíčky.
Na alternativní pokusy: mouka, nafukovací balónek, plastelína, LED dioda, lepicí páska, měkká tužka, sklenice.
Jedná se o pokus založený na reakci jedlé sody nebo kypřícího prášku s octem. Reakcí se uvolňuje plynný oxid uhličitý.
Jedlou sodu (kypřicí prášek) nasypeme do otvoru v raketce a do malého odměrného válce nalijeme ocet. Po umístění raketky nad odměrný válec se soda vysype do octa a reakcí vzniká oxid uhličitý, který nemá kam uniknout. Vzniká tak tlak, který raketku vystřelí do vzduchu.
Při zkoušce pokusu raketka opravdu vyletěla, bohužel nikdy ne moc vysoko.
Obr. 2: Raketka
Nafouknutí balónku. Jedlou sodu (kypřicí prášek) dáme do balónku, který upevníme na hrdlo láhve s octem. Při vysypání sody do octa se uvolní tolik oxidu uhličitého, že se začne tlačit ven z lahve a nafoukne balónek.
Obr. 3: Samonafukovací balonek
Pokus, který je opět založený na reakci jedlé sody (nebo kypřícího prášku) s octem (popř. citrónovou šťávou).
Do otvoru v umělohmotné sopce nasypeme jedlou sodu a kápnete prostředek na mytí nádobí. Můžeme přidat červené barvivo pro lepší efekt. Do směsi po lžičkách přidáváme ocet (nebo šťávu z citrónu). Reakcí vznikají bublinky oxidu uhličitého, které přetékají přes okraj a sopka tak „chrlí lávu“.
Pokus je efektní, ale umělohmotný model k němu není nezbytný.
Obr. 4: Sopka v kuchyni
Vlastní model sopky. Model sopky lze vyrobit z plastelíny, nebo použít obyčejnou sklenici. Do dutiny sopky můžeme přidat mouku pro efektivnější průběh chrlení.
Obr. 5: Vlastní sopka v kuchyni
Vykrystalizování cukrového lízátka na špejli z přesyceného cukerného roztoku.
Cukr rozpustíme v horké vodě, můžeme přidat potravinářské barvivo a aroma. Při přípravě roztoku cukru je uveden poměr cukr – voda 2:1. Špejli namočíme do horké vody a obalíme v cukru, necháme 6 hodin uschnout. Špejli obalenou cukrem upevníme kolíčky do vychladlého roztoku, tak, aby se nedotýkala stěn a dna sklenice s roztokem. Po pár dnech se nám na špejli vytvoří krystaly cukru – lízátko.
Z popisovaného roztoku se mi lízátko nevytvořilo.
Lízátko. Vodu vaříme na vařiči a přidáváme cukr, dokud se rozpouští. Je uveden poměr cukr – voda 3:1.
Obr. 6: Je libo kousek dortu?
Jedná se o snímání otisku prstů pomocí jemného prášku (kukuřičný škrob, kakaový prášek, grafitový prášek z tužky) a lepící pásky. Lze zkoumat základní znaky papilárních linií na bříšcích prstů.
Na podložku na vyvolání otisku prstu (naleznete v sadě Kuchyňská věda) otiskneme prst. Jemně štětcem naneseme kukuřičný škrob a přiložíme lepicí pásku. Na lepící pásce zůstane otisk prstu. Lepící pásku s otiskem nalepíme na připravenou kartičku s černým podkladem.
Podložky na vyvolání otisku prstu jsou v balení pouze 3 a získaný otisk na pásce není v dobré kvalitě.
Obr. 7: Kuchyňská věda – otisk prstu
Vytvořit si vlastní databázi otisků prstů a sejmout otisky ze sklenice.
Měkkou tužkou silně kreslíme na papír na jednom místě. Ve vzniklém prášku si „začerníme“ prst. Pak jej přitiskneme na lepící stranu průhledné lepicí pásky. Pásku s otiskem přilepíme na bílý papír. Otisky prstů jsou velmi dobře vidět. Lze také sejmout otisky prstů ze sklenice. Sklenici potřeme kakaovým práškem a sejmeme otisk izolepou. Otisk prstu však není příliš kvalitní.
Obr. 8: Vlastní otisky prstů
Reakcí zásadité sody na pečení a kyselého rybízového (grepového) džusu dochází k barevné reakci.
Vodným roztokem jedlé sody nakreslíme na papír vzkaz, který po zaschnutí nebude vidět. Vzkaz se objeví po přetření papíru rybízovým džusem.
Přiložené papírky na tajné vzkazy jsou nahraditelné obyčejným papírem.
Obr. 9: Jak vytvořit vlastní tajné písmo
Stejný postup je možné provést na obyčejném papíře.
Obr. 10: Tajné písmo – alternativa
Jedná se o vytvoření domácího galvanického článku, kdy elektrolyt tvoří citronovou šťávu.
Do každé poloviny citronu zapíchneme lžičku a zinkový plátek a spojíme je navzájem drátky. Vytvoří se nám tak galvanický článek (lžička a zinkový plátek – elektrody, citronová šťáva – elektrolyt). Vzniklý proud zapojené hodinky.
Díky tomu, že v balení najdeme zinkové plátky, drátky i LCD hodinky, lze celý pokus rychle připravit.
Obr. 11: Citronová baterie
Místo spuštění LCD hodinek lze např. rozsvítit LED diodu. Místo zinkového plátku lze využít pozinkovaný hřebík.
http://fyzikalnipokusy.cz/2206/citronova-baterie
https://casopisy.skaut.cz/skaut/809#p30
Autor sady Kuchyňská věda: 4M Industrial Development
Zdroje: