Ve víně je … resveratrol

tl_files/Clanky/Images/54_resveratrol.jpg

Některé nedávno provedené studie prokázaly, že složka červeného vína zvaná resveratrol chrání konzumenty tohoto lahodného moku před ztrátou paměti související s věkem. Krysám, které popíjely víno, se zlepšila paměť a nálada, dokonce se prý lépe učily. Studie byly provedeny zatím pouze na hlodavcích, ale zdá se, že resveratrol by mohl pomáhat lidem v pokročilejším věku. Resveratrol ve vyšším množství totiž působí protizánětlivě, brání rakovinnému bujení, chrání cévy před poškozením, snižuje hladinu cholesterolu a brání vzniku krevních sraženin.

Právě schopnost podílet se na vzniku nových cév a protizánětlivé účinky vedou vědce k teorii, že resveratrol dokáže pomoci lidem se ztrátou paměti a změnami nálad. V části lidského mozku zvané hipokampus, která je důležitá pro paměť a učení, dochází s věkem k zánětům a odumírání buněk, což zpomaluje jeho funkce. Pokud by resveratrol dokázal zabránit zánětlivým procesům, nehoršila by se nám s věkem tolik paměť. Pravidelní konzumenti vína, kteří to ale s jeho konzumací nepřehání, si tak zajišťují bystrou mysl do pozdního věku.

Jisté je, že resveratrol není jedinou zdravou složkou vína. Mimo něj se v rudé tekutině vyskytují i další polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti, zjednodušeně řečeno zabraňují nežádoucím reakcím v našem těle. Jisté také je, že pokud chceš s léčbou a prevencí začít už teď, stačí si připravit směs borůvek, oříšek a kakaa - všechny tyto potraviny jsou na resveratrol bohaté taky. Jak vidíš, resveratrol není jenom ve vínu…

Datum: 13. 10. 2015

Autoři: Hanka Ševčíková, Jana Pučová

 

Literatura:

  1. Téma. Praha: MAFRA, 2015, č. 8. ISSN 2336-4815. Dostupné z: http://www.etema.cz/predplatne.aspx
  2. Aka. Red Wine Glass.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Wine_Glass.jpg. Tento obrázek podléhá licenci Creative Commons.