Co najdeš v kuchyňské soli

tl_files/Clanky/Images/39_co_najdes_v_soli.JPG

Do kuchyňské soli se přidávají různá aditiva, která zlepšují její vlastnosti. Nejčastějším je jodid draselný, kterého bývá v soli kolem desetiny procenta. Jodid draselný zajišťuje všem solícím lidem dávku jódu nezbytnou pro syntézu hormonů štítné žlázy. Možná si vzpomeneš, že když jich má člověk v dětství nedostatek, trpí chorobou zvanou kretenizmus. Jodid draselný se ale oxiduje vzdušným kyslíkem až na jód, který je těkavý a má nepříjemný zápach. Aby k tomu nedošlo, přidávají se do soli redukční činidla, tzv. stabilizátory, například thiosíran sodný nebo glukóza. Podobné účinky jako stabilizátory mají v kuchyňské soli některé zásadité látky, například hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda).

Další skupinou aditiv jsou látky zabraňující tvorbě hrudek (spékání). Jelikož je tento proces zapříčiněn poutáním vzdušné vlhkosti, je potřeba do soli přidávat různá sušidla. Tyto látky, kterých je v kuchyňské soli asi půl procenta, musí být netoxické, nerozpustné ve vodě a nesmí ovlivňovat chuť soli. Takovou látkou je  například hexakyanoželeznatan sodný. Přidává se ve formě jemného prášku, který pokryje celý krystalek soli. Je známo, že čím jsou krystaly soli nepravidelnější, tím hůře tvoří hrudky.

Spolu s námi se asi nestačíš divit tomu, jakou přehlídkou chemikálií je obyčejná sůl.

 

Datum: 27. 01. 2015

Autoři: Hanka Ševčíková, Jana Pučová

 

Literatura:

  1. MALIJEVSKÁ, Ivona. Záhady, klíče, zajímavosti očima fyzikální chemie. 2., rozš. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2013, 297 s. ISBN 978-80-7080-824-5.