Může sůl zabíjet?

files/Clanky/Images/35_sul.jpg

S otravou kuchyňskou solí to ovšem není tak horké, můžeš být klidný. Smrtelná dávka pro člověka jsou tři gramy na kilogram hmotnosti, což pro patnáctikilogramové dítě znamená vrchovatou polévkovou lžíci.  Proč se tedy tak dostupná a běžná chemikálie nestala nástrojem travičů? Odpověď je jednoduchá – vysoké dávky soli vyvolávají zvracení, čehož se donedávna používalo například po otravě houbami. Otravy solí jsou tak výjimečné a vyskytují se převážně u dětí. Velké nebezpečí hrozí také lidem s pica syndromem, kteří mají neovladatelné chutě pojídat nepoživatelné potraviny a předměty.

Pokud tě předchozí řádky od konzumace soli odradily, měli bychom vše uvést na pravou míru. Sůl je totiž pro lidský organizmus ve správném množství nepostradatelná – udržuje tlak tekutiny v tělních buňkách, reguluje krevní oběh, působní jako vodič podnětů do nervových buněk a podporuje tvorbu kostní dřeně. Podle Světové zdravotnické organizace by měl dospělý člověk přijmout denně asi pět gramů soli denně. Pokud sůl vyloučíš zcela ze své stravy, hrozí ti „vnitřní utopení“, které může snadno postihnout vytrvalostní sportovce. Jestliže během svého výkonu vypijí příliš mnoho vody a zároveň potem vyloučí mnoho soli, ztrácí svůj nejdůležitější regulátor tekutin. Snížená koncentrace sodíku dezinformuje mozek, který vyvolává pocit žízně, sportovec se tedy napije a dostává se do začarovaného kruhu. Tekutina z krevního řečiště se vstřebává do tkáně, v mozku se tvoří edémy neboli otoky. Tlak, který způsobí, může vyřadit centrum dýchání a dotyčný se dostává do život ohrožujícího stavu.

Jak vidíš, sůl je opravdu nad zlato, snad právě proto se s ní nevyplatí plýtvat.

Literatura:

  1. Svět objevů: poznej něco nového. Praha: Bauer Media, 03/2014. ISSN 1805-4765.
  2. W.J.PilsakHalit-Kristalle.jpg. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Halit-Kristalle.jpg. Tento obrázek podléhá licenci Creative Commons.