Chemie s čajovými lístky

files/Clanky/Images/extrakce.jpgPokud si zrovna připravuješ čaj, provádíš extrakci, což je jedna z dělících metod používaných v chemii. Jedná se o postup, kdy složky z kapalné nebo pevné směsi přecházejí do jiné kapaliny, extrahovadla. Když připravuješ čaj, louhuješ látky z čajových lístků nebo prášku do extrahovala, kterým je v tomto případě voda. Některé látky obsažené v čaji se ve vodě rozpouští snadno, jiné obtížně. Kvalita připraveného nápoje proto záleží na tom, jak čaj připravuješ neboli jak zdatný jsi chemik. Mezi podmínky, které kvalitu připraveného nápoje ovlivní, patří teplota, složení vody a množství čajových listů, případně použitého prášku. Když prodloužíš dobu extrakce, zvýší se množství vylouhovaných látek a ve svém hrníčku najdeš i látky, které se ve vodě rozpouští hůř.

Asi nepatříš mezi ty, kteří zalévají čaj studenou vodou. Správnému chemikovi je totiž jasné, že účinnost extrakce se zvyšuje s rostoucí teplotou. Chuť tvého čaje ovlivní i to, jakou vodu použiješ. Nejlépe uděláš, když použiješ středně tvrdou vodu. Voda s vysokým obsahem solí ti na nápoji vytvoří neestetické povlaky. Existují látky, které jsou sice ve vodě nerozpustné, ale tvůj nápoj by bez nich nebyl tím pravým nápojem. Jde o těkavé složky, které dodávají tvému čaji charakteristickou příjemnou vůni. Takže pozvedni šálek čaje, který jsi správně vyextrahoval…

  1. MIKEŠ, Vladimír. Proč se klepou řízky: chemie v kuchyni. Praha: Dokořán, 2008. ISBN 978-80-7363-143-7.
  2. obrázek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Teeblaetter.jpg