Talíř plný smrti

files/Clanky/Images/favizmus.jpg

Příčinou netolerance luštěnin je genetická choroba popsaná už ve středověku, která se nazývá favizmus. Tuto nemoc, která v nejzávažnějších případech končí smrtí, způsobuje druh bobu Vicia Faba. V české kuchyni se tento druh bobu používá zřídka.

Boby Vicia faba obsahují látku zvanou vicin, kterou nelze odstranit ani varem. Tato látka blokuje enzym, který zpracovává glukózu, hlavně v červených krvinkách. Pro jedince, kteří mají v důsledku favizmu tohoto enzymu málo, může mít jeho zablokování vicinem smrtelné následky. Červené krviny přestanou plnit svou funkci, začnou praskat a nemocný utrpí těžký šok.

Jak jistě víš, funkcí červených krvinek je přenášet kyslík. Krevní barvivo hemoglobin, které se tohoto procesu účastní, obsahuje atom železa. Pokud chceme, aby byly krvinky funkční, je nutné, aby bylo železo v oxidačním čísle dvě.

Lidem trpícím favizmem ale nestačí obezřetnost jen u talíře. Podobnou látku, která
by jim mohla zablokovat enzym, obsahují i některé léky.

Literatura:

  1. Mikeš, Vladimír: Proč se klepou řízky: Chemie v kuchyni. 1. vyd. Praha: Dokořán, 2008. ISBN 978-80-7363-143-7.
  2. obrázek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Vicia_faba1.jpg