Pět barev červeného zelí

Víš, že obyčejná hlávka červeného zelí v sobě ukrývá pět různých barev? Listy červeného zelí obsahují velké množství barviv, která se řadí do skupiny látek nazývané anthokyany. Ty zelí dávají jeho charakteristické fialové zbarvení, které můžeš znát z kuchyně, nebo ze zahrady. Kde se ale vzaly zbývající čtyři barvy zachycené na přiložené fotografii?

22. 8. 2022 Patrik Pospíšil Víte, že...

Bez popisku

Anthokyany jsou totiž charakteristické tím, že svoji barvu mění v závislosti na pH prostředí, ve kterém se právě nacházejí. Jde tedy vlastně o přírodní acidobazické indikátory. Z chemického hlediska anthokyany patří mezi glykosidy různých polyfenolických látek. Jejich molekuly se vyznačují tím, že obsahují značné množství OH skupin. To jim umožňuje reagovat mírnými strukturními změnami na aktuální pH. V bazickém prostředí dochází k odštěpení vodíkového kationu z některé OH skupiny barviva. Naopak v prostředí kyselém může dojít k přijetí vodíkového kationu molekulou anthokyanu. Tyto drobné modifikace na úrovni molekulární struktury následně vyústí ve změnu toho, jak molekuly barviva dokážou absorbovat světlo ve viditelné oblasti. V důsledku toho se samozřejmě mění i pozorované zbarvení roztoku.

Po předešlém objasnění chemické podstaty se nyní můžeme opět vrátit ke slíbeným pěti barvám ukrytých v červeném zelí. Získat extrakt barviv z červeného zelí není nic složitého. Nejprve nakrájíme list zelí na malé kousky, ty následně zalijeme horkou vodou a necháme je chvíli vyluhovat. Po vychladnutí výluh scedíme a tím získáme extrakt obsahující výše zmiňované anthokyany. Jak již víme, v neutrálním prostředí jsou tato barviva fialová. V kyselém roztoku se však zbarvenízmění na červenou. Naopak, pokud půjdeme z neutrálního prostředí do oblasti zásadité, bude se barva roztoku postupně měnit na modrou (mírně bazické prostředí), přes zelenou až do žluté (silně alkalický roztok).

Bez popisku

Obr. 1: Červené zelí

Anthokyany se zdaleka nevyskytují pouze v listech červeného zelí. Můžeme na ně narazit v celé řadě dalších zástupců rostlinné říše. Najdeme je např. v borůvkách, černém rybízu či ostružinách. Také zbarvují květy pomněnek, vlčích máků, muškátu, růží, tulipánů a mnohých dalších květin. S anthokyany se rovněž můžeme setkat v podzimním červeném listí. V přírodě jsou zkrátka tato barviva přítomná skoro na každém kroku, a proto může být zajímavé a přínosné se o nich dozvědět něco bližšího.

Bez popisku

Obr. 2: Plody obsahující anthokyany

Zdroje:

  1. Where does the color come from in purple cabbage? HowStuffWorks [online].
    7. srpen 2000 [vid. 2022-04-03]. Dostupné z:
    https://science.howstuffworks.com/life/botany/question439.htm
  2. AHMADIANI, Neda, Rebecca J. ROBBINS, Thomas M. COLLINS a M. Monica GIUSTI.
    Anthocyanins Contents, Profiles, and Color Characteristics of Red Cabbage Extracts
    from Different Cultivars and Maturity Stages. Journal of Agricultural and Food
    Chemistry [online]. 2014, 62(30), 7524–7531. ISSN 0021-8561. Dostupné z:
    doi:10.1021/jf501991q
  3. WICZKOWSKI, Wieslaw, Dorota SZAWARA-NOWAK a Joanna TOPOLSKA. Red cabbage
    anthocyanins: Profile, isolation, identification, and antioxidant activity. Food Research
    International [online]. 2013, 51(1), 303–309. ISSN 0963-9969. Dostupné z:
    doi:10.1016/j.foodres.2012.12.015
  4. POSPÍŠIL, Patrik. Pět barev červeného zelí (fotografie). Tento obrázek je publikován pod
    licencí Creative Commons Uveďte původ-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika.
  5. Envato elements. Fresh red cabbage. Dostupné z:
    https://elements.envato.com/fresh-red-cabbage-Z2MXERC
  6. Envato elements. Mixed berries, blueberries, raspberries and blackberries. Dostupné
    z: https://elements.envato.com/mixed-berries-blueberries-raspberries-and-blackber6DX8J8Z

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info