Chemie jasně

Autoři: Ludmila Lněničková, Jana Pučová, Veronika Švandová a další.

Tento seriál článků přináší jasná a stručná vysvětlení důležitých chemických pojmů/témat formulovaná tak, aby byly snadno pochopitelná co nejširšímu publiku (žáci ZŠ a SŠ a další). Články jsou využitelné i učiteli při výuce chemie (jako doplňkový materiál k nejrůznější problematice) či studenty učitelství. Ke každému článku vytváříme i stručnější facebookovou verzi, která Vám umožní studovat skutečně odkudkoli a kdykoli.

Tak neváhejte a čtěte!

tl_files/Clanky/Images/CHJ_23_Garlic.jpg

Chemická podstata vůně potravin

19. 04. 2016 - Jana Hrubá

Proč spolehlivě rozeznáme vůni ryby od česneku? Proč si jsou některé potraviny ve vůni podobné a některé naopak zcela odlišné? Tajemství tkví v obsahu vonných látek neboli odorantů, které jsou obsaženy v potravinách. Důležitou roli hraje především množství, ve kterém se vyskytují. Stejné látky v jiných koncentracích vyvolají zcela nový pachový vjem. Jaké vonné látky jsou v potravinách obsaženy nejčastěji, co způsobuje typickou vůní alkoholických nápojů, česneku a dalších potravin se dozvíte v článku www.webchemie.cz/vunepotravin.html.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_22_spraying_pesticides.jpg

Pesticidy aneb globální chemická hrozba

22. 03. 2016 - Denisa Marková

Lidé se vždy snažili své potraviny a rostliny, které pěstovali, ochránit před škodlivými organismy. Používali pro to nejrůznější prostředky, např. potírání rostlinných chorob sírou nebo moření semen olivovým olejem. Dnes se k této ochraně používají syntetické pesticidy, které působí proti parazitickým plísním, houbám, škodlivému hmyzu a plevelným rostlinám. V současné době je jejich použití v zemědělství tak rozsáhlé, že málokde najdeme zemědělce, který tyto látky nepoužívá. V tomto článku se dozvíte něco k historii a problematickým vlastnostem některých pesticidů. Chceš-li se o pesticidech dozvědět víc, klikni na http://www.webchemie.cz/pesticidy.html.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_21_1280px-Opened_Oral_Birth_Control.jpg

Chemická podstata hormonální antikoncepce

17. 02. 2016 - Marie Chlubnová

Hormonální antikoncepce (HA) je v poslední době velmi diskutované téma nejen ve společnosti, ale i ve vědeckých kruzích. Základní myšlenka HA si klade za cíl osvobodit ženu od rizika nechtěného těhotenství. Požadavky žen na HA jsou nejen vysoká účinnost, bezpečnost, minimum vedlejších účinků, ale také výhody neantikoncepčního charakteru. Ty se u každé HA liší právě jejím chemickým složením a mírou účinku na ženské tělo. Jaké základní složky HA obsahuje, a jak účinkuje v lidském těle, se dozvíte na www.webchemie.cz/hormonalniantikocepce.html.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_20_firefly.jpg

Luminiscence aneb proč světlušky svítí

26. 1. 2016 - Klára Baková

Již od pradávna se lidé podivovali nad úkazy spojenými s luminiscencí. Například nad svítícím trouchnivějícím dřevem, zářící vodní hladinou či světélkujícími rybami vyvrženými mořem na pobřeží. Tajemné světélkování přirozeně nenechalo spát ani významného řeckého filosofa Aristotela. Bohužel se mu tuto záhadu nepodařilo rozluštit, princip luminiscence byl objasněn až o mnoho století později. Chceš-li se o luminiscenci dozvědět víc, klikni na www.webchemie.cz/luminiscence.html.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_19_Potato_flour2.jpg

Polysacharidy

29. 12. 2015 - Jana Pučová

Konečně je tu poslední skupina sacharidů, kterou nazýváme polysacharidy. Opět Tě asi překvapí, které látky do této skupiny patří, protože spoustu z nich určitě znáš. Tak s chutí do toho, přečti si tento článek, ať jsi zase o kousek chytřejší.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_18_Chocolate.jpg

Oligosacharidy

01. 12. 2015 - Hanka Ševčíková, Jana Pučová

Jak je to vlastně s cukrem, kterým sladíme doma? V dalším z článků Chemie jasně se podíváme na celou skupinu látek, kam tento cukr patří, řekneme si, co je tento cukr za chemickou látku a podíváme se na jeho výrobu. Pokud se chceš cukru podívat na zoubek, tak si přečti tento článek o oligosacharidech. Možná během čtení dostaneš chuť na něco sladkého.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_17_800px-Red_Apple.jpg

Monosacharidy

03. 11. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

V dnešním článku se podíváme na to, co má z chemického hlediska společného ovoce, mateřské mléko nebo třeba lidská DNA. Nic Tě nenapadá? Jsou to chemické látky, které se řadí do velice důležité skupiny s názvem monosacharidy. Tak si pojď přečíst tento článek!

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_16_nahled_01.png

Proteiny

06. 10. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

Proteiny... Že jsi toto slovo ještě nikdy neslyšel? Tak v tom případě Ti prozradíme, že jiný název pro tuto životně důležitou skupinu látek je bílkoviny. Možná jsi ale nikdy nepřemýšlel nad tím, co to bílkovina vlastně je a jak vypadá. Pak si přečti tento článek a budeš mít jasno!

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_15_DNA a RNA.png

Nukleové kyseliny

23. 06. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

DNA, geny, test otcovství, kriminalistika... Tyto pojmy mají mnoho společného. Kladeš si otázku, jaké chemické látky způsobují, že každý člověk vypadá trochu jinak? Že někteří lidé mají modré oči, zatímco jiní mají černé oči, že někdo je malý a někdo velký? Pak si přečti tento článek a budeš mít jasno!

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_14_vyrez periodicke tabulky.jpg

Periodická tabulka prkvů

26. 05. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

V tomto článku se podíváme na jednu z nejdůležitějších pomůcek každého chemika –periodickou tabulku prvků. To, že v ní jsou umístěny všechny prvky, které existují, to asi víš. Ale lámal sis někdy hlavu nad tím, proč jsou poskládané zrovna takto a ne jinak? Na tuto otázku dostaneš odpověď v tomto článku.

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_13_atom.png

Částice

28. 04. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

Přemýšlel jsi někdy nad tím, z čeho vlastně je celý svět okolo nás? Lidé si nad tím lámali hlavu ještě mnohem dříve, než ses narodil. Již ve 4. století před naším letopočtem přišel řecký filosof Démokritos z Abdér s teorií, že celý svět je složen z malých částiček, které jsou tak maličké, že je lidské oko nemůže vidět. Tyto částice nazval atomy, řecký význam slova atomos je nedělitelný. Dnes už víme, že existují ještě menší částice, ze kterých se každý atom skládá. Pojďme si o tom povědět více v novém článku Částice.
tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_12_Crown_Burger_Plus_hamburger_and_fries.jpg

Triacylglyceroly

31. 03. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

Pokud si říkáš, proč by Tě mělo zajímat něco s tak hrozným názvem, pak Ti prozradím, že tuky a oleje jsou složeny právě z těchto látek. Ukážeme si, jak takový triacylglycerol vypadá po chemické stránce nebo jakou souvislost má tuk a mýdlo. Tak se pusť do čtení, triacylglyceroly už na Tebe čekají.
tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_11_220px-Medaille-Linnaeus.jpg

Drahé kovy

03. 03. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

Peníze, šperky, poklady, pro koho by toto téma nebylo zajímavé? Velice brzy přišli lidé na to, že ne všechny kovy jsou stejné a že některé jsou vzácnější a nemá je jen tak někdo. Touha být bohatší hnala lidi v celé historii za těmito kovy. Někteří se dokonce vydávali na velmi nebezpečné cesty a hledali zlato v divočině, kde často o život přišli. Proč? Co odlišuje skupinu drahých kovů od ostatních? Více v našem novém článku Drahé kovy.
tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_10_chs_DBPB_1965_266_Aschenputtel.jpg

Směsi

03. 02. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

Co mají společného bramborový salát, sůl rozpuštěná ve vodě, kouř cigarety, máslo a hrách s čočkou, které měla Popelka přebrat? Většina lidí by asi odpověděla, že nic, ale opak je pravdou. Z chemického hlediska by se tu jedna podobnost našla… Všechny tyto látky můžeme označit jako směsi. A co to ta směs je? Na to se podíváme v tomto článku

tl_files/Clanky/Images/cara_cervena.gif
tl_files/Clanky/Images/CHJ_09_nahled02.jpg

Kyselost a zásaditost

06. 01. 2015 - Ludmila Liptáková, Jana Pučová

Co znamená, že je citrón kyselý, to všichni vědí. Ale co když v chemii řekneme, že je roztok kyselý? Znamená to, že chutná podobně jako citrón? A jaký je rozdíl mezi kyselou a zásaditou látkou? Pokud Tě zrovna tohle zajímá, tak si přečti tento článek. Dozvíš se například, jak doma zjistit, co je kyselé a co zásadité. A nakonec budeš moci odpovědět i na otázku, jestli je citrónová šťáva kyselá jen podle chutě, nebo také z chemického hlediska. Více v novém článku www.webchemie.cz/pH.html.

Další články ze seriálu Chemie jasně najdete v archivu.